Jeszcze jakiś czas temu nie mieliśmy pojęcia o tym, czym jest gluten i wcale nie zastanawialiśmy się nad zdrowotnymi aspektami jego występowania w tak dużej ilości przetworzonych produktów spożywczych. Dzisiaj widzimy wyraźnie, że trend odchodzenia od glutenu jest coraz większy. Dlaczego tak się dzieje? Otóż dowiedziono, że gluten ma bardzo negatywny wpływ na nasz organizm. Natomiast produkty bezglutenowe są w stanie działać na nas znacznie inaczej – znacznie lepiej i dzięki nim nasze zdrowie będzie naprawdę bardzo dobre.

Gluten jest białkiem, na które ludzki organizm reaguje tak, jak na alergen. Zwalcza go i widać wyraźnie, że w organizmie, w którym znajduje się gluten, to znaczy w takim, do którego gluten jest dostarczany, dzieje się wiele niekorzystnych reakcji chemicznych i biologicznych. Widać po tym, wyraźnie, że działanie glutenu jest niezwykle niekorzystne i że to przekłada się na pogorszenie ogólnego stanu ludzkiego organizmu na tyle, że jest to odczuwalne lub zaczyna się objawiać jakąś chorobą. Nie wolno do tego dopuścić. Produkty bezglutenowe mają to do siebie, że są nam w stanie znacznie pomóc w uwolnieniu się od negatywnych skutków zjadania glutenu. Nasz organizm jest z nimi czysty i sprawny, a nie tak, jak przy glutenie – zaburzony i ogłupiony alergenem. Produkty bezglutenowe lepiej się trawi, one nie zalegają w naszym układzie pokarmowym. Nie doprowadzają do przeciekania jelit i innych negatywnych skutków. Słowem są neutralne i nie doprowadzą do żadnych schorzeń.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *